23 lipca 2012

proste tzatziki

Sos czy pasta, różnie się je kwalifikuje, kojarzą się z Grecją ale i w Polsce nie brakuje smakoszy ich czosnkowego aromatu. Lekkie, orzeźwiające są idealną przekąską  na lato.


Składniki:
25 dag sera białego
1 opakowanie serka homogenizowanego
2 małe cebule
2 ogórki  szklarniowe
1 pęczek rzodkiewek
1 główka czosnku
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu

Przyprawy: sól, Vegeta, pieprz biały, estragon, tymianek

Przygotowanie: Ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać; czosnek przecisnąć przez praskę. Ser biały wymieszać z serkiem homogenizowanym, jogurtem i majonezem. Dodać starte i posiekane warzywa oraz przyprawy. Wymieszać składniki i wstawić na godzinę do lodówki.




2 komentarze: