Składniki:
5 łyżek mąki
4 jajka
250 dag margaryny
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 kg jabłek
4 łyżki modu
2 galaretki owocowe
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 lub 3 szklanki mleka
Przyprawy: cynamon, goździki, wanilia, skórka pomarańczowa
Przygotowanie: Cztery łyżki mąki, skrobie, cukier i jajka mieszamy dokładnie (można blenderem). Dodajemy roztopioną margarynę i proszek. Jedną łyżkę mąki mieszamy z octem i dodajemy do ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasion i drobno kroimy. Dodajemy przyprawy. Dusimy w rondelku, aż powstanie jednolita masa. Zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki. Budyń z mlekiem przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Wyjmujemy ciasto i na gorące wlewamy budyń (ciepły), a następnie gorące jabłka. Studzimy i schładzamy w lodówce, aby wszystko się siadło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz