9 września 2013

zapiekanka z ziemniaków i groszku

Przepis sama wymyśliłam. Nie wiem, czy faktycznie danie to nazwać zapiekanką, ale nic lepszego nie przychodzi mi do głowy.

Składniki :
2 puszki groszku konserwowego
1 kg ziemniaków
6 łyżek mąki ziemniaczanej
3 łyżki musztardy
2 jajka
1 kg kiełbasy
30 dag boczku
30 dag pieczarek
3 cebule

Przyprawy :  sól, pieprz, vegeta, curry, kurkuma, majeranek, gałka muszkatołowa, kolendra, papryka, chilli

Przygotowanie:  Ziemniaki obrane ugotować i ukucić na miazgę. Groszek z puszki też rozgnieść i wymieszać z ziemniakami. Dodać mąkę, jajka i musztardę; połączyć wszystko w jednolitą masę. Jedną cebulę poszatkować bardzo drobno i dodać do masy. Doprawić curry, pieprzem, solą, majerankiem, zmieloną kolendrą i gałką muszkatołową. Podzielić masę na dwie części. Jedną częścią wyłożyć wysoką brytfankę. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Pozostałe dwie cebule i pieczarki też pokrojone w kostkę smażymy z dodatkiem soli, vegety, pieprzu i kurkumy. Usmażone mieszamy z kiełbasą i boczkiem, doprawiamy farsz papryką i chilli. Wykładamy wszystko do brytfanki na masę. Drugą częścią masy przykrywamy farsz, tak aby został zamknięty pomiędzy warstwami. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Jako dodatek może być sos pomidorowy. 



1 komentarz:

  1. Hello from Spain: great recipe. Very appetizing .. Keep in touch

    OdpowiedzUsuń