13 sierpnia 2011

Ogórkowy sezon

Urzędnicy na urlopach, dzieci na koloniach, rodzina na wczasach, teatry i muzea pozamykane, jednym słowem - wakacje w pełni. Dostojne długie zielone warzywo króluje w kuchni.

Sałatka Szwedzka

Składniki:
2 kg ogórków
500 g cebuli
1 główka czosnku
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
1/2 szkalnki cukru

Przyprawy: sól, koper

Przygotowanie: Ogórki i cebule oczyścić i poszatkować w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę, koper drobno posiekać. Ogórki posolić i odczekać aż puszczą wodę, którą należy odlać. Po odlaniu ogórki wymieszać z cebulą, czosnkiem, koperkiem i ewemtualnie dosolić do smaku. Dodać ocet, cukier i olej, zamieszać, przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.




Ogórki w musztardzie

Składniki:
3 kg ogórków
1 litr wody
250 g cukru
1 szklanka octu
5 łyżek stołowych musztardy
5 ząbków czosnku

Przyprawy: sól, koper, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie: Ogórki obrać z łupy i pokroić w ćwiartki. Ułożyć w słoikach razem z koprem, ząbkiem czosnku i pozostałymi przyprawami. Wodę zagotować z trzema łyżkami soli, cukrem i octem. Ostudzić i dodać musztardę, najlepiej kremską. Zalać ogórki zalewą i pozostawić na pół godziny, a następnie pasteryzować przez 10 minut.




1 komentarz:

  1. MMMMnnniiiaaammm Lubię to! Znowu widzę małe przemeblowanko na blogu. Ładnie jest. Pozdrtawiam.

    OdpowiedzUsuń