Składniki :
1 szklanka grysiku
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
250 g margaryny
8 łyżek miodu
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz :
1 szklanka wrzątku
2 łyżki kawy
2 łyżki Brendy lub rumu
Przygotowane : Żółtka utrzeć z miodem, dodać margarynę i dalej ucierać. Dodać mąkę z proszkiem, a następnie grysik i orzechy. Utrzeć składniki. Białka ubić na pianę z szczyptą soli i cukrem waniliowym po czym delikatne połączyć z utartym ciastem. Piec 45 do 50 minut w temperaturze 180 stopni. Na poncz zalać wrzątkiem kawę, poczekać do wystygnięcia i dodać alkohol. Ciasto namoczyć ponczem.
Hej
OdpowiedzUsuńale pyszne ....smakołyki .u ciebie ...dzięki przepis ciekawy
pozdrawiam ;-)))
Hello from Spain: how delicious. Keep in touch
OdpowiedzUsuńAleż przepysznie wygląda! Kusi ta polewa czekoladowa, a ja znowu, jak co roku, obiecałam sobie schudnąć ;d
OdpowiedzUsuńSigh ... that looks so good to eat. Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuń