3 stycznia 2013

Ciasto orzechowe na grysiku

Przepis mój własny po zmienieniu nieco przepisu na orzechowy mazurek. Powstało w ten sposób ciasto duże pulchne i sycące; w sam raz na świąteczny stół. Ciasto można przełożyć masą orzechową lub masą kawową. Pasuje do niego również czekoladowa polewa.


Składniki :
1 szklanka grysiku
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
250 g margaryny
8 łyżek miodu
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz : 
1 szklanka  wrzątku
2 łyżki kawy 
2 łyżki Brendy lub rumu

Przygotowane : Żółtka utrzeć z miodem, dodać margarynę i dalej ucierać. Dodać mąkę z proszkiem, a następnie grysik i orzechy. Utrzeć składniki. Białka ubić na pianę z szczyptą soli i cukrem waniliowym po czym delikatne połączyć z utartym ciastem. Piec 45 do 50 minut w temperaturze 180 stopni. Na poncz zalać wrzątkiem kawę, poczekać do wystygnięcia i dodać alkohol. Ciasto namoczyć ponczem. 







4 komentarze:

  1. Hej
    ale pyszne ....smakołyki .u ciebie ...dzięki przepis ciekawy
    pozdrawiam ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Hello from Spain: how delicious. Keep in touch

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ przepysznie wygląda! Kusi ta polewa czekoladowa, a ja znowu, jak co roku, obiecałam sobie schudnąć ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. Sigh ... that looks so good to eat. Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń