21 kwietnia 2012

Sernik mojej mamy

Każdy ma swój ulubiony sposób na to ciasto. I choć Wielkanoc już za nami trochę spóźniona, jak zwykle, podaję wypróbowany w naszym domu od lat przepis.

Składniki:
8 jajek
2,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
2 kg serka białego zmielonego
1 l mleka
0,5 kostki margaryny
2 opakowania budyni śmietankowych
1 opakowanie wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Pół szklanki cukru i dwa żółtka miksujemy razem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, margarynę i mieszamy składniki aż połączą się w ciasto. Do pozostałych sześciu żółtek dodajemy szklankę cukru i miksujemy. Powstałą masę łączymy z mlekiem (ciepłym, podgrzanym ewentualnie delikatnie, ale nie gorącym !!!), a następnie dodajemy serki i budynie. Wykładamy blachę ciastem a na wierzch wlewamy masę serową. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy pianę. Z szczyptą soli ubijamy 8 białek na sztywną pianę. Dajemy 1 szklankę cukru i wiórki. Po upływie 40 minut wyjmujemy ciasto na chwilkę i zalewamy pianą. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 20 minut i gotowe!





2 komentarze: