9 marca 2011

Sos ze śliwki

A właściwie z kilku, no z kilkunastu śliwek. Ostry, pasuje do mięs: schabu, kury. Albo jako dip do krakersów czy chrupek. Można go jeść na gorąco i na zimno. W lodówce postoi nawet ze trzy miesiące.

Składniki:
750 g suszonych śliwek węgierek
2 papryki
2 cebule
4 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
2 łyżki miodu

Przyprawy: kostka rosołowa lub Vegeta; chilli; sól; cukier; gałka muszkatałowa; imbir; curry

Przygotowanie: W 1 litrze wody rozpuszczamy łyżkę Vegety lub kostkę rosołową. Z papryk usuwamy pestki; papryki, cebulę i śliwki płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do bulionu i gotujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oleju. Gdy sos zacznie się gotować dodajemy do niego podsmażony czosnek, miód, 1 łyżeczkę: cukru, soli, curry i chilli oraz po pół łyżeczki gałki i imbiru. Nastawiamy na mały ogien i mieszamy podczas gotowania. Sos pownien się gotować minimum 45 minut, do uzyskania w miarę jednolitej masy z połączonych składników. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz