3 lutego 2011

nie ruskie

Dziś polecam pierogi. To danie zna każy, i muszę powiedzieć, że pomysłów na farsz jest pewnie z tysiąc. Bo rzeczywiście proste ciasto można wypełnić właściwie wszystkim, co kto lubi. A ja lubie te z soczewicą.

Składniki:
500 g soczewicy
4 cebule
250 g grzybów
1 czosnek
2 łyzki oleju

Przyprawy: vegeta, sól, pieprz, chili, curry, lubczyk, rozmaryn

Przygotowanie: Ciasto na pierogi robimy najzwyklejsze jakie potrafimy. Soczewice gotujemy do momentu, aż będzie miękka (około 10 minut od wrzenia), ale pilnujemy aby się nie rozgotowała na ciapowatą masę. Po ugotowaniu rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Grzyby najlepiej suszone podgrzybki lub prawdziwki, pieczarki tylko od biedy; gotujemy również do miękkości. Ugotowane grzyby mielimy przez maszynkę. Czosnek wyciskamy przez praskę i razem z pokrojoną na drobną kostkę cebulą podsmażamy na oleju wraz z: vegetą, lubczykiem i rozmarynem. Mieszamy wszystko razem, dodajemy pozostałe przyprawy i wypełniamy farszem ciasto. Robimy pierogi. Można odgrzewać je na patelni z kolejną porcją oleju, lubczyku i rozmarynu.




3 komentarze:

  1. MMMhhhhmmm przepis brzmi smakowicie. Te pierogi muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie każdy lubi soczewicę, ja akurat uwielbiam: soczewice, cieciorkę, a nawet sałatkę z rzodkwi i pasternaku robię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pierogi pod każdą postacią , a własciwie powinnam napisać z każdym możliwym środkiem , przepis brzmi smacznie :D

    OdpowiedzUsuń