31 grudnia 2013

Sylwestrowy placek migdałowy

Mój blog zrobił się ostatnio bardzo kulinarny. Placek ciężki, wielowarstwowy, świąteczny i bogaty. O smaku migdałów.  W sam raz na sylwestrowe szaleństwo.






Składniki:
8 jajek
1 kostka masła
1 kostka margaryny
2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
1 szklanka bakalii
1 szklanka zmielonych  migdałów
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka cukru kryształ
3 opakowania cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego
2 opakowania wiórków migdałowych
4 duże łyżki kakao
4 duże łyżki miodu
2 białe czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przyprawy: sól, olejek migdałowy, cynamon

Przygotowanie:  Pięć żółtek ucieramy z szklanką cukru kryształ. Dodajemy masło i ucieramy na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i dodajemy partiami do masy ucierając. Wyrabiamy ciasto, szczelnie zawijamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Wyjmujemy z lodówki i wykładamy dno blachy do pieczenia; blachę wykładamy papierem albo podsypujemy tartą bułką. Pół kostki margaryny roztapiamy w rondelku. Dodajemy kakao, cynamon i miód i trzymamy na ogniu, dopóki składniki się nie rozpuszczą i nie połączą ze sobą. Zestawiamy i wsypujemy do masy bakalie. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto, zanim stężeje. Dopóki nie wstawimy ciasta do piekarnika powinno stać w chłodnym miejscu. W połowie szklanki zimnego mleka rozpuszczamy budynie. Pozostałą szklankę mleka gotujemy z dwoma opakowaniami cukru waniliowego i pięcioma kroplami olejku migdałowego. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy do niego rozpuszczone budynie i gotujemy aż zgęstnieje. Trzy żółtka ucieramy z opakowaniem cukru waniliowego, dodajemy pół kostki margaryny i dalej ucieramy na gładką masę. Gdy budyń ostygnie dodajemy go partiami do margaryny i żółtek cały czas ucierając. Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do masy. Na koniec wsypujemy szklankę zmielonych migdałów i dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na ciasto, na warstwę wylanych wcześniej bakalii. Do białek dodajemy szczyptę soli i szklankę cukru pudru i ubijamy na pianę. Gdy piana jest ubita wsypujemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy. Wylewamy pianę na ciasto jako wierzchnią warstwę. Pieczemy do 35 minut w temperaturze 180 stopni.  





I OCZYWIŚCIE 


WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO 
W NOWYM ROKU !!!