Ostatnio tylko lepię i dawno nie brałam do łapek papieru, ale nadarzyła się okazja. W Craft Artwork wyzwane Łamigłóka słowna
Ze słowa "pięćdziesięciogroszówka" należało ułożyć słowa, które będą mottem przewodnim pracy. Ułożyłam tych słówek ponad stronę A4 a kilka z nich nawet ułożyło się w rymy:
" Wiozę przez ogród ogórki,
Wóz i droga, rów i z górki.
Pięć zakiszę, dziesięć w kosz - szok!
Czekać i doczekać się za rok "
28 września 2012
27 września 2012
25 września 2012
24 września 2012
20 września 2012
Jesień w kolorach tęczy
Chodzi oczywiście o zabawę fotograficzną zorganizowaną przez Anne z bloga Home sweet home
Ten tydzień należy do koloru czerwonego. Szczegóły zabawy tutaj
A oto moja jesień w kolorach tęczy, w czerwieni:
Ten tydzień należy do koloru czerwonego. Szczegóły zabawy tutaj
A oto moja jesień w kolorach tęczy, w czerwieni:
Nawet poleciałam z okazji zabawy do parku szukać inspiracji, ale nic. No prawie nic - pies na tym skorzystał. A czerwoną jesień znalazłam u siebie w kuchni ... Ja się włóczyłam po parku, a mama w tym czasie zrobiła zakupy i przytaszczyła worek papryk i garść ostrych papryczek. Z zarządzenia Głównej Kucharki te ostre miały podeschnąć na balkonie. Przez cały dzień było pochmurno i mrzawka. Gdy kończyłam je wiązać dosłownie na 3,5 minuty niespodziewanie wyszło słońce.
A ponieważ nie jestem snobek to od razu przy okazji wrzucę przepis na marynowane papryki.
Papryki w miodzie
Składniki:
8 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
4 łyżki miodu
2 łyżki soli
olej lub oliwa
Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie: Wodę, ocet, cukier, miód i sól zagotować. Papryki umyć, wykroić gniazda nasion i pokroić w ćwiartki. Ułożyć w słoikach i zalać gorącą zalewą. Do słoików powkładać liście laurowe i ziele angielskie, a po zalaniu na wierzch wlać po 1 łyżce na słoik oleju lub oliwy. Pasteryzować 10 minut.
19 września 2012
Aroniowy zawrót głowy
Czas na aronię, która w mojej kuchni gości od dawna. Jest uniwersalna i nadaje się do wszystkiego. Oto dżem, który ze względu na swoją kwaskowość pasuje zarówno do słodkich rzeczy jak i do mięs.
Składniki:
1 kg aronii
1 kg jabłek
1 kg gruszek
0,5 kg cukru
2 cytryny
Przyprawy: imbir, cynamon, goździki
Przygotowanie: owoce wypłukać, jabłka, cytryny i gruszki obrać z łupek. Wykroić pestki. Zmielić wszystko przez maszynkę. Dodać cukier, przyprawy i prażyć tak długo aż z owoców powstanie ciapowata masa. Gorące przełożyć do słoików i pasteryzować przez 10 minut.
16 września 2012
15 września 2012
Placek z jabłkami
Nie szarlotka tylko placek z jabłkami. Chociaż jestem ogromnym łasuchem - za szarlotkami nie przepadam. Ale ten placek uwielbiam.
Składniki:
5 łyżek mąki
4 jajka
250 dag margaryny
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 kg jabłek
4 łyżki modu
2 galaretki owocowe
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 lub 3 szklanki mleka
Przyprawy: cynamon, goździki, wanilia, skórka pomarańczowa
Przygotowanie: Cztery łyżki mąki, skrobie, cukier i jajka mieszamy dokładnie (można blenderem). Dodajemy roztopioną margarynę i proszek. Jedną łyżkę mąki mieszamy z octem i dodajemy do ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasion i drobno kroimy. Dodajemy przyprawy. Dusimy w rondelku, aż powstanie jednolita masa. Zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki. Budyń z mlekiem przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Wyjmujemy ciasto i na gorące wlewamy budyń (ciepły), a następnie gorące jabłka. Studzimy i schładzamy w lodówce, aby wszystko się siadło.
13 września 2012
Dostałam wyróżnienie
Zostałam wyróżniona smakowitą babeczką. A wszystko za sprawką Otkota z bloga Chata z odzysku Blog jest prześwietny - oczywiście dużo w nim recyklingu i to na wysokim poziomie. Zaglądnijcie koniecznie, a ja bardzo bardzo dziękuję Otkotowi za wyróżnienie.
Wielki zaszczyt, więc przekazuję wyróżnienie dalej do:
Przytulisko pod wiązami za pozytywne nastawienie do życia
Dysiakowo za pasję tworzenia
Między ciszą a ciszą za optymizm i pogodę ducha
Mój codziennik za ogromne poczucie humoru
Szafa malowana za całokształt
Subskrybuj:
Posty (Atom)